Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu

Zeytin Tohumu, Adına türküler yakılmış, bazen ekmeğe katık yapılmış olan zeytin, bununla yetinmeyip kutsal bir armağan olarak yağını da sunmuş bizlere. Bir de bu ikili sofralarımızın en güzel misafirleri olmuştur. Umutları yeşerten barışla bütünleştirir, o narin dalları. Yani derler ya vazgeçemediğimiz işte öyle bir şeydir. Her fidanın canlanmasına, büyümesine yardımcı olduğumuz bir ağacın çekirdeğinden veya meyvesinden bir insan, bir çocuk, bir yolcu bile yararlanabilir. Öyle ki, bir kuş yiyip, hayatını sürdürebilir. Fidanın içinde bir can gizlidir. Yani bir bitkinin yeniden hayata dönüşü için yaratılmış bir mucizedir. Kısacası, her bitkinin bir çekirdeği veya tohumu vardır. Zeytin ağacı 1000 yaşına kadar yaşayabilir. Zeytin tohumu dikebilmek için en uygun zaman aralık ve mart ayları arasıdır. Şöyle ki, önce toprak sürülür, gübrelenir ve bahçeye dikilir. Zeytin tohumu dikiminde 80x80 cm boyutlarında çukur açılmalıdır. Ne kadar geniş çukur açılırsa zeytin bir o kadar hızlı gelişir. Çukur açılırken üst ve alt toprak ayrı ayrı açılır ve fidan çukurun ortasına dikilir. Fidanı toprak seviyesinden 5-10 cm'ye kadar derin olacak şekilde hazırlanmalıdır. Daha önceden çıkan alt toprak ve çiftlik gübresi ile kenar boşluklar doldurulur. Kalan toprakla da fidanın çevresine çanak yapılır ve mutlaka can suyu verilmelidir. Aynı zamanda rüzgâr yönünde herek dikilerek gevşek bir şekilde bağlanır. Zeytin tohumu 4-5 yılda büyüme gösterir. 8 yıl içerisinde de ürün vermeye başlar. İyi bir zeytin ürünü almak için zeytin ağacını sulama, budama, gübreleme ve aşılama işlemlerinin zamanında yapılması gereklidir. Ayrıca besin ihtiyacı olarak dikim çukuruna temel gübreleme yapılır.

Zeytin Tohumu Ekimi; Tohum ekimi zamanı soğuk yastıklar, sıcak yastıklar ve seralar kullanılır. Soğuk yastıklar, eylül ve kasım aylarıdır. Şöyle ki, her metrekareye 3 veya 6 kg kadar tohum atılır. Sonra üzerine 1/3 kum, 1/3 funda yaprağı, 1/3 yanmış ve elenmiş gübre karışımından 2 veya 4 cm olacak şekilde kapak atılır. Ardından süzgeçli kova ile sulanır. Sıcak yastıklar, doğu ve batı yönüne doğru hazırlanır. 1 metre genişliğindeki yastıkların kuzeye bakan kısımları 50-60 cm olmalıdır. Güneye bakan kısımları ise 20-30 cm yüksekliğinde uygulanır. Taban kısmı 15-20 cm kalınlıkta yanmış hayvan gübresi atılır. Bunun üzerine 1/3 kum, yanmış gübre, funda toprağından da 15-20 cm atılır. Bu işlemlerden sonra zeytin tohumu konur. 2-4 cm'ye kadar harç ile örtülür. Fakat iyice bastırılması gerekir. Yanı sıra suyu verilir. Yastıkların üstleri de cam çerçeve ile kapatılır. Don yapabilecek aylarda ise üstü hasır ile örtülür. Bunun nedeni ise zeytin tohumlarının daha erken ve daha iyi çıkarabilmesi içindir. Seralar da sulama şekli havanın nemi ve ısı tekniğine göre ayarlanır. Seralarda ekim zamanı ise ekim ayının sonlarına doğru olur. Seradaki yastıkların tabanına 4-5 cm çakıl döşenir. En üstüne 15 cm funda toprağı ve 10 cm'de harç yayılır. Bu işlemlerden sonra sulanır ve tohumlar atılır. Yine 3-4 cm harç serpilerek süzgeçli kova ile suyu verilir. Sera içerisinde uygun ısı ayarı 23-25 derece arası olmalıdır. Nem ayarı ise yüzde yetmiş kadar olması gereklidir. Bununla birlikte zeytin ağacının da düzenli büyümesi ve gelişmesi açısından verimini artırmak için zeytin aşının da yapılması oldukça önemlidir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 11:54:50
Zeytin Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytin Tohumu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Zeytin Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Enginar; Evet arkadaşlar şimdide size oldukça faydalı sebzelerimizden biri olan enginar tarifimizi vereceğim. Enginarın tazesini ya da konservede kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla daha da lezzetli bir hal alan bu tarifimizi sizlere vermeye...
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Barbunya; Arkadaşlar şimdi size zeytinyağlı barbunya tarifimi vereceğim. Barbunya sevmeyen arkadaşlarımız yapacağımız bu zeytinyağlı tarifimizden sonra umarız barbunyanın bu tarifini beğenir ve bundan sonra da yapmaya devam edersiniz. Dil...
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Patlıcan; Gerek günlük yemeklerimizde gerek misafir ağırlarken patlıcan yemeklerini çokça tercih ederiz. Türk yemek kültürünün ilk sıralarında olması da patlıcanı ne kadar sevdiğimizin bir diğer göstergesidir. Ben de şimdi sizlere zeytiny...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma; Türk bayanlarımızın vazgeçemediği yaprak sarma sıkça yaptığımız yemeklerimiz arasındadır. Önemli misafirlerimiz geleceği zaman ya da yaptığımız gün sıralarında aklımıza gelen ilk yemeklerden biri de yaprak sarmasıdır. Tabi e...
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytinyağlı Biber Dolması; Arkadaşlar ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Bu yüzdende sık sık yaparım. Hele o yazın yeni çıkan yerli biberlerle dahada tadına doyulmaz bir lezzet oluyor. Şimdi bu lezzetli tarifim olan zeytinyağlı biber dolmas...
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytin çekirdeği yutmak, Zeytinyağının birçok faydalarının olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Zeytinyağının ham maddesi olan zeytinin ve zeytin çekirdeğinin halk arasında tedavi amaçlı kullanıldığı bil...
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Taze Fasulye; Bütün sebzeleri mevsiminde taze tüketmek istediğimiz gibi fasulyeyi de taze tüketmek isteriz. Hatta pazarda ya da manavda fasulyeyi alacağımız zaman bi tanesini kırıp taze sulu olup olmadığına bakarız. Buda işin espirisidir ...
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye; Değerli arkadaşlar her yöremizin yemek kültürü farklıdır. Tabi her yörede fasulye daha farklı tariflerde yapılır. Ben şimdi sizlere genelde herkesin bildiği bir tarif olan zeytinyağlı fasulye tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin...
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağlı Ispanak; Arkadaşlar ıspanağın ne kadar faydalı bi sebze olduğunu hepimiz biliriz. Bu sebeple haftada bir pişirmeye özen gösterelim. Ben de şimdi sizlere zeytinyağlı ıspanak tarifimi vereceğim. Hadi kolay gelsin.Zeytinyağlı Ispanak Malzeme...
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağı kabızlığa iyi gelirmi, Dengesiz beslenme sonucu oluşan kabızlığa zeytinyağı oldukça iyi gelir. Kabızlığın meydana gelme sebepleri arasında genellikle stres altında yaşayan kişiler ve kırmızı et tüketen kişilerin daha fazla yaşadığı sorunla...
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak; Arkadaşlar bugün de size yoğurtlamasını çok sevdiğimiz kabağın zeytinyağlı tarifini vereceğim. Beğeneceğinizi umut ederek tarifimi vermeye başlayayım. Şimdiden kolay gelsin.Zeytinyağlı Kabak Malzemeleri1 kg kabak2 adet domates2 ade...
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya
Zeytinyağlı Bamya; Değerli arkadaşlar bugün de zeytinyağlı çeşitlerimiz arasında olan zeytinyağlı bamya tarifimizi sizlerle paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz hadi tarifimi vermeye başlayayım.Zeytinyağlı Bamya MalzemeleriYarım kg bamya2 adet domates1 ...

 

Sarımsak ve Zeytinyağı
Zeytinyağlı Mantar
Yeşil Zeytin
Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytin Ezmesi
Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkar
Gebelikte Zeytin Yemek
Zeytinyağlı Börülce Tarifi
Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
Zeytin Fidanı
Bebeklere Zeytinyağı
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Dolma
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytinyağı İçmek
Zeytin Tohumu
Doğal Zeytinyağı
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı Barbunya
Zeytinyağlı Patlıcan
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Biber Dolması
Zeytin Çekirdeği Yutmak
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı Lahana Sarması; Değerli arkadaşlar zeytinyağlı olarak  genelde zeytinyağlı yaprak sarması çok meşhur bildiğimiz bir tariftir. Öyle olmasın...
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma
Zeytinyağlı Dolma; Arkadaşlar geçmişten günümüze sofralarımız vazgeçilmezi olan zeytinyağlı  dolma annelerimiz gözde yemeklerindendir. İçine koyduğumu...
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytin Kaç Kalori?
Zeytin kaç kalori: Sabah kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltıda peynir ve zeytin olmazsa olmazlardandır.  Zeytin denilince ilk akla gelen siyah zey...
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı İçmek
Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için de eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum...
Doğal Zeytinyağı
Doğal Zeytinyağı
Doğal zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen herhangi bir katkı maddesi katılmadan doğal ortamda yapılan ve uygun şartlar altında ısıtıla...
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz; Hadi arkadaşlar bu seferde zeytinyağlı kereviz yapalım bende ilk kez denemiştim ve çok beğendim. Hemen sizlerle paylaşmak istedim...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Fasulye
Zeytinyağlı Ispanak
Zeytinyağı Kabızlığa İyi Gelirmi
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Bamya
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024