Çizik Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?
10 Temmuz 2024

Çizik Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?


Çizik yeşil zeytin, ham zeytinlerin toplanıp çizilerek veya kırılarak tatlandırılıp yenilebilir hale getirilmesidir. Yeşil zeytin hasat zamanı genellikle eylül ve ekim aylarıdır. Bu aylarda hafif pembemsi renk alan zeytinler sofralık olarak toplanmalıdır. Zeytinlerin toplanması elle, sırıkla veya silkeleme işlemi ile yapılabilir. Ancak en sağlıklı yöntem, zeytin ağacına zarar vermeden elle toplamaktır. Zeytin ağacı, çalı tipi, sık dallı, yayvan tepeli ve boyu 10-12 metreye kadar büyüyebilen, yaz kış yeşil yapraklı bir ağaçtır. Zeytin ağacının ömrü uzundur ve 2000 yıla kadar yaşayabilir. Yaşlandıkça kabukları kalınlaşır, çatlar ve genişler.

Yeşil Zeytinin Faydaları

Yeşil zeytinin faydaları saymakla bitmez. Zeytinin Kur'an-ı Kerim'de de adının yer alması, bu bitkinin geçmişten günümüze kadar faydalanıldığını göstermektedir. Yeşil zeytin, vücuttaki kan basıncını düzenler, kalpte bulunan kan damarlarını kuvvetlendirir ve kalp kaslarını güçlendirir. Diyabet hastalarında şekeri dengeler, tümör oluşumunu önler ve kuru ciltleri nemlendirir.

Zeytin yaprağının da faydaları olduğu bilinir. Yeşil zeytinin içinde bulunan vitaminler arasında B2, B1, demir, enerji, karbonhidrat, kalsiyum, yağ ve protein bulunur. Yapılan araştırmalara göre, zeytin kansere karşı vücudumuzu koruduğu anlaşılmıştır.


Çizme zeytin yapmak için iri zeytinler tercih edilmelidir. Toplanan veya satın alınan yeşil zeytinler, çürüklerinden ayıklanarak yıkanıp temizlenir. Zeytinler bir bıçak yardımıyla veya zeytin çizme aletiyle 2-3 yerinden çekirdeğe değmeyecek şekilde çizilir.

Yeşil zeytini çabuk yenmeye hazır hale getirmek istiyorsanız, çizikleri çok atmanız gerekir. Ancak az çizik atarak salamura yapılan zeytinler daha geç olur, fakat daha canlı ve dolgun görünür.

Çizilen zeytinlerin kararmaması için yanınıza su dolu bir kap koyup içine bırakılmalıdır. Çizme işlemi biten zeytinlerin ağzı kapatılır. Zeytinin içindeki acı suyun çıkması ve tatlanması için günlük su değişimi yapılır. Bu işleme tatlandırma denir. Tatlanmaya başlayan zeytinlerin salamurası hazırlanarak zeytinler içine atılır ve bozulması önlenir.

Yeşil Zeytin Salamura Suyunun Yapılışı

Zeytinlere yetecek kadar suyun içine göz kararı 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu, 4-5 parça limon tuzu konarak eritilir. Salamura suyunun içine zeytinler koyulup aralarına limon dilimleri ve isteğe bağlı olarak defne yaprağı eklenerek sırayla doldurulur.

Salamura suyunun zeytinlerin üzerini tamamen örtmesi gereklidir. Yapılan çizik zeytin salamurasının ağzı sıkıca kapatılıp serin bir yerde bekletilmelidir. Yemek için hazır olan zeytinleri zeytinyağı, limon suyu ve pul biber ile lezzetini artırarak tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kasem

01 Haziran 2024 Cumartesi

sabah kahvaltısında vazgeçilmezlerimdendir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bu kahvaltı alışkanlığınızın keyfini çıkarmanız ne güzel, Kasem! Sizin için kahvaltının bu kadar önemli olması, güne enerjik başlamanızı sağlıyor olmalı. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Oya

zeytin sabah kahvaltısının vazgeçilmezidir. yeşil zeytin kırılarak da yapılır çizilerek de çizilerek yapılan biraz geç yumuşayacağı için bazı kişiler bu yönteme başvurur. zeytinler çizildikten sonra bidonlara koyularak tatlandırılmaya yatırılır. salamura deniliyor bu yönteme. Tuz su ve sirkeyle arada bir salamura olan zeytin suyu değiştirilir. tatlandıktan sonra da sofraylarda yerini alır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni