Zeytinyağı İçmenin Faydaları Zeytinyağı içmek, sindirim sistemi sağlığını korumak için eski çağlardan beri kullanılan bir yöntemdir. E ve K vitaminlerini barındırır. Kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Zeytinyağının Tarihi ve Kullanımı Sağlık açısından en yararlı ürünlerden biri olan zeytinyağının, 5000 yıl önce keşfedildiği düşünülmektedir. Çok yüksek besin değerleri içerdiği için, yaygın olarak birçok hastalığın tedavisi için alternatif tıpta da kullanılır. Özellikle sindirim sistemi sıkıntıları için yaygın olarak tavsiye edilir ve kullanılır. Zeytinyağı, bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar, basur ve kabızlık sorunlarına anlık çözümler sunabilir. Bu özellikleri sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve antioksidan özelliği ile bağırsakların temizlenmesine yardımcı olabilir. Gastrointestinal Sistem Üzerindeki Etkileri Zeytinyağı içmenin, mide iç zarını koruyucu etkisi olduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Bu da ülser gelişimini engellemede önemli bir avantaj oluşturur. Mukozayı korur, sindirim sistemi bozukluklarını ve bağırsak hastalıklarını önler. Mide asit oranını ayarlar, gastrit ve ülser gibi durumlara karşı koruyucudur. Gastrik hareketliliği azaltarak doygunluk hissi verir. Midedeki besinlerden en yüksek derecede faydalanılmasını sağlayarak, yavaş ve azar azar ince bağırsağa geçişi sağlar. Kolon Kanseri ve Zeytinyağı Zeytinyağı, kolon kanserinin ilerlemesinden koruyucu bir etkiye sahip olabilir. Safra asidi miktarını azaltır ve bağırsaklardaki hücre yenilenmesini düzenlediği düşünülen yararlı enzim miktarını artırır. Zeytinyağının içeriğinde bulunan mono-doymamış yağ asitleri, kalın bağırsak kanseri oluşumunda rol alan safra asitlerinin üretimini azaltır. Yağlar mide içinde değil, bağırsaklarda sindirilir. Zeytinyağı, bağırsak boyunca mukoz membranın birliğini sağlayarak, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Kalp ve Damar Sağlığı Zeytinyağı içmek, kalp ve damar sağlığı gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. İçeriğindeki selenyum sebebiyle özellikle kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi durumlar için faydalı olduğu modern tıp tarafından da belirtilmektedir. Kalp krizi (enfarktüs) ve damar sertliği riskine karşı en etkili ilaçlardan biridir. Zeytinyağında bulunan E vitamini, damar sağlığını koruyup, kalp krizi riskini azalttığı araştırmalar ile belirlenmiştir. Antioksidan Özellikleri Zeytinyağı, insanlar için büyük önem taşıyan yağ asitlerinin dışında, vücudumuzdaki zararlı maddelerin neden olduğu tahribatları önleyen “antioksidan” elementleri içermektedir. Bu elementler hormonlara destek olur, hücre farklılaşmasının gelişimine ve hücre zarının oluşumuna katkıda bulunurlar. Zeytinyağı İçmenin Sağladığı Diğer Özellikler
Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri de stres ve bunun sonucu olarak depresyondur. Bu iki sorun ruh sağlığımızı ve fiziki sağlığımızı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Düzenli olarak belirli dozlarda zeytinyağı içmek, bünyenin stres ve depresyon vakalarına karşı dayanıklılığını artırır ve stres kaynaklı birçok fiziki hastalığa yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. |