Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bakla

Bakla, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. Ülkemizde en fazla Ege Bölgesi'nde tüketilen bu bitki çeşidi, sağlığına dikkat eden ve sebze tüketenler için iyi bir alternatiftir. Üstelik zeytinyağlı bakla, kolesterol ve kilo problemi olanların da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca zeytinyağlı bakla yemeği, kalp damar sağlığı açısından faydalıdır ve metabolizmayı çalıştırmaya yardımcı olur. Zeytinyağlı bakla, her ne kadar Ege yöresine ait bir yemek olsa da günümüzde ülkenin dört bir köşesinde sevilerek tüketilmektedir.

Zeytinyağlı baklayı tek başına bir yemek olarak düşünebileceğimiz gibi özel davetlerde ve akşam yemeklerinde ara soğuk olarak da ikram edebiliriz. Sağlığımız açısından zeytinyağının diğer yağlara göre en masum olanı olduğunu hepimiz biliyoruz. Obezitenin ve kolesterolün önüne geçmek için sebze tüketiminin de büyük etkisi bulunmaktadır. Kilo problemi olanlar veya belirttiğimiz sağlık sorunlarıyla mücadele edenler, zeytinyağlı baklayı diledikleri gibi tüketebilirler. Hal böyleyken, biz de zeytinyağlı baklanın en lezzetli tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Dilerseniz tarife uyarak sizler de deneyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Bakla İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo taze bakla
  • 5 yemek kaşığı hakiki zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve bir adet küp şeker
  • 1 adet limon suyu (baklaların kararmaması için)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı su
  • Yarım demet dereotu

Hazırlanışı

Öncelikle, baklaları alırken en tazesini seçmeye özen gösteriyoruz. Daha sonra aldığımız baklaları yıkayıp güzelce temizliyoruz ve dilediğimiz büyüklükte kesiyoruz. Zeytinyağlı bakla pişirirken ikiye kesmeyi tercih ediyorum. Daha sonra kestiğimiz baklaların üzerine bir adet limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.

Zeytinyağlı baklayı pişireceğimiz tencerenin içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyup üzerine ince ince doğradığımız kuru soğanı ve sarımsağı ekleyip kavuruyoruz. Yakmadan kavurduğumuz soğan ve sarımsakların üzerine kabuğunu soyup küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Daha sonra bol suda yıkayıp suyunu süzdüğümüz baklaları ekliyoruz ve bir adet küp şekerle tuzunu ilave ediyoruz. Ocağın altını kısıp tencerenin de ağzını kapatıyoruz. Baklalar sararıncaya ve suyunu salıp geri çekinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra bir su bardağı suya bir yemek kaşığı un ekleyip karıştırıyoruz ve bu karışımı baklanın üzerine gezdiriyoruz. Ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık yarım saat pişen zeytinyağlı baklayı ocaktan indiriyoruz.

Hazırladığımız yemeği servis tabağına alıp üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdiriyoruz. Zeytinyağlı baklanın olmazsa olmazı dereotunu yıkayıp ince ince kıyıp baklanın üzerine serpiyoruz. Hepimizin bildiği gibi zeytinyağlı yemekler soğuk tüketilen yemekler arasında yer almaktadır. Zeytinyağlı bakla da bu geleneği bozmayıp soğuk tüketilmektedir. Hazırladığımız baklayı sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis yapabilirsiniz. Denemenizi şiddetle tavsiye eder ve şimdiden ellerinize sağlık, afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Revan

21 Temmuz 2024 Pazar

Baklaların kararmaması için limon suyu kullanmak benim için yeterli oluyor mu? Ayrıca, zeytinyağının miktarını artırmak yemeğin lezzetini nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Revan, baklaların kararmaması için limon suyu kullanman kesinlikle etkili bir yöntemdir. Limon suyu, baklanın oksidasyonunu önleyerek renginin kararmasını engeller. Zeytinyağının miktarını artırmak ise yemeğin lezzetini zenginleştirir ve daha yoğun bir aroma katar. Ancak, fazla zeytinyağı kullanmak yemeği ağırlaştırabilir, bu nedenle damak tadına uygun bir denge bulman önemlidir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni