Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, Patlıcanlı kuru dolma zeytinyağı ile yapıldığında ayrı bir tadı olur ve zeytinyağı ile yapıldığı içinde çok hafif olur. Bayanların genelde günlerde vazgeçilmezidir. Tat ve görsel bakımdan çok güzeldir. Yapımı da oldukça kolaydır.


Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 11-12 tane kuru patlıcan

İç harcı için

  • 1 adet kuru soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7-8 dal maydanoz

Pişirirken

  • 1 çay kaşığı salçayı bir su bardağı suda eritip kullanıyoruz.
  • Yarım limon sıkıyoruz.

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Yemeğimize başlamadan önce patlıcanlarımızın acısını almak için kaynar suda dört beş defa arka arkaya kaynatıp suyunu süzüyoruz. Patlıcanlarımız yumuşak olduktan sonra daha kaynatmıyoruz. Yumuşayana kadar her suda dört beş dakika kaynatıyoruz. Patlıcanlarımız haşlanırken soğanlarımızı küp-küp doğruyoruz. Ocağa derin bir tava alıyoruz. İçine zeytinyağını koyuyoruz. Isınan zeytinyağının üzerine doğradığımız soğanları atıyoruz. Üzerine sarımsaklarımızı soyup doğruyoruz. İkisini de pembeleşene kadar kavuruyoruz. Üzerine salçamızı ekleyip bir iki defa da bu şekilde karıştırıyoruz. Kavrulan bu karışımın üzerine yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyip bir iki dakika da bu şekilde kavuruyoruz.

Pirinçlerimiz de kavrulduktan sonra içine tuzumuzu, şekerimizi ve suyumuzu ekleyip su çekilene kadar ocağın en kısık ateşinde pişiriyoruz. Pişen pilavımızı ocaktan alıp baharatları ve maydanozunu ekleyip karıştırıyoruz. İç harcımız hazır artık. Önceden yıkayıp ılıttığımız patlıcanlarımızın içini bir parmak bırakarak iç harcımızla dolduruyoruz. Doldurduğumuz patlıcanlarımızı pişireceğimiz tenceremize diziyoruz. Dizilen patlıcanlarımızın üzerine tuz serpip üzerlerini bir parmak geçecek şekilde hazırladığımız salçalı sudan döküyoruz. En son üstlerine bir tabağı ters kapatıyoruz ki patlıcanlarımızın içi boşalmasın. Bu şekilde 10-15 dakika kadar pişiriyoruz. Sonra tabağımızı kaldırıp üzerlerine limon suyu gezdirip yirmi dakika kadar daha pişiriyoruz. Pişip pişmediğini kontrol ederek ocaktan alıyoruz. Servis tabağına koyup yanında yoğurt ile servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

1 Zeytin Kaç Kalori?

1 Zeytin Kaç Kalori?

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Zeytin Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Asitsiz Zeytinyağı Değerleri

Asitsiz Zeytinyağı Değerleri

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağı Yüze Sürülürmü?

Zeytinyağı Yüze Sürülürmü?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6