Zeytinyağlı Mantar Sote
Zeytinyağlı mantar sote, Ege bölgesine has bir lezzet olup, özellikle yemeklerin yanında garnitür olarak sunulmaktadır. İştah açıcı özelliği ve hazırlanmasının oldukça basit olması nedeniyle popüler bir aperatif olarak tercih edilmektedir. Kültür mantarı veya doğal mantarla yapılmakta olup, isteğe bağlı olarak pişirilerek veya çiğ olarak da tüketilmesi mümkündür. Zeytinyağlı mantar sote, içerisindeki baharat ve besinlerin düşük kalorisi nedeniyle rejimde olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir yemek çeşididir.
Zeytinyağlı Mantar Sote Malzemeleri
- 250 gram kültür mantarı
- 3 adet kırmızı biber
- 2 adet iri kıyılmış maydanoz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 kase yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 tutam tuz ve pul biber
Zeytinyağlı Mantar Sote Nasıl Yapılır?
Mantarlar güzelce yıkandıktan sonra sebze doğrama tahtasında iri iri doğranır. Akabinde kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkartılarak halka şeklinde doğranır. Orta boy bir tavaya zeytinyağı koyularak kısık ateşte ısıtılır. Kızan yağın üzerine doğranan biber ve mantarlar eklenerek kısık ateşte pişirilir. Üzerine tuz ve pul biber serpildikten sonra ocaktan alınır. Bir kap içerisinde yoğurt ve mayonez çırpılarak önceden iri kıyılmış maydanoz ile karıştırılır. Servis tabağına alınan sotelenmiş mantarın üzerine yoğurtlu karışım dökülerek üzerine bir tutam pul biber eklenir ve buzdolabında yaklaşık yarım saat dinlendirilir. Dinlenen zeytinyağlı mantar sotenin üzerine isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz, limon veya sirke dökülerek servis edilir.
Ekstra Bilgiler
Zeytinyağlı mantar sote, sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olmasının yanı sıra, mantarın sahip olduğu yüksek protein ve düşük kalori içeriği sayesinde diyet yapanlar için de uygun bir alternatiftir. Ayrıca, mantarın içerdiği antioksidanlar ve vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. Zeytinyağı ise kalp sağlığına olumlu etkileriyle bilinir.
Afiyet olsun. |