Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı, yöresel bir yemek çeşidi olup, kurutulmuş patlıcan ile yapılan oldukça lezzetli bir yemektir. İçerdiği zeytinyağı ile lezzetine lezzet katılarak daha enfes bir tat haline gelmektedir. Herkesin severek yiyeceği kuru patlıcan dolması zeytinyağlı, içine konulacak olan çeşitli baharatlar ile de daha da lezzetli bir yemek olma özelliğindedir. Sofranıza koyup daha zengin hale getirecek olan kuru patlıcan dolması, hem görselliği ile hem de damaklarda enfes bir tat bırakması ile çok tercih edilen bir yemek çeşididir. Şimdi, son derece lezzetli yapımı ile de pratik ve kolay olan tarifin yapılışını beraber inceleyelim:

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı İçin Gerekli Malzemeler

  • 30 adet kuru patlıcan
  • 400 gram yağsız kıyma
  • 1 buçuk su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy kuru soğan ve 6 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı pul biber, nane, kimyon
  • 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Nar ekşisi

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı kaynamış su

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip ocakta kaynamaya bırakın. Kuru patlıcanlar yumuşayınca ocaktan alın ve bir kabın içine soğuk su koyarak bekletin. Kuru soğanları küp doğrayın ve geniş bir kabın içerisine koyun. Aynı şekilde pirinci de sıcak suyla yıkayıp kuru soğanın içerisine koyun ve iyice karıştırın. Ardından kıymayı da ekleyin ve tüm malzemeleri iyice yoğurun. Sarımsakları ince doğrayarak malzemelerin içine koyun. Kırmızı pul biber, kuru nane ve kimyondan da biraz ekleyerek karıştırın. Ardından biber salçası, domates salçası ve nar ekşisini de ekleyerek tüm malzemeleri iyice yoğurun. İsteğinize göre tuz ekleyip zeytinyağını da koyarak karıştırın ve bir köşede dinlenmeye bırakın.

Kuru patlıcanları alarak hazırlamış olduğunuz iç harcıyla doldurmaya başlayın. Patlıcanların tamamını doldurmadan uçlarında biraz boşluk bırakın ve geniş bir tencerenin içerisine dizmeye başlayın. Artık sosunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bir kabın içerisine biber salçası, domates salçası, zeytinyağı ve kaynamış suyu koyarak hızlı bir şekilde salçalar eriyene kadar karıştırın. Kuru patlıcan dolmalarını dizmiş olduğunuz tencerenin üzerine ağır bir tabak yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz sosu içine aktarın. Tencereyi ocağın üzerine koyun ve kısık ateş üzerinde yaklaşık 45 dakika kadar kaynamaya bırakın. Ara sıra kontrol edin ve suyu azaldıysa su ekleyip kaynamaya devam edin. Kaynadıktan sonra artık servis etmeye hazır hale gelmiş demektir. Bir servis tabağının içine patlıcan dolmasından koyun ve isteğinize göre yoğurtla ya da maydanoz yardımıyla görselliğini ve lezzetini artırabilirsiniz. İşte lezzetiyle severek yenilecek ve yapımıyla oldukça kolay olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı yemeğinin yapılışı bu kadar kolaydır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Zeytin Yapı mı?

Evde Zeytin Yapı mı?

Haber Bülteni