Yabani Zeytin Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Yabani Zeytin Türleri ve Özellikleri

Yabani Zeytin

Yabani zeytin, ekilmeden kendiliğinden yetişen zeytin türüdür ve genellikle "delice" olarak da bilinir. Bu bitki, genetik yapısı itibarıyla oldukça güçlüdür ve üzerinde yapılan işlemlere kolayca cevap verir. Yabani zeytin bitkisi, çevresindeki diğer bitkilerden temizlenerek budanır. Bu budama işlemi, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve daha verimli hale gelmesi için en az yılda bir kez yapılmalıdır. Mahsul verebilecek duruma gelmesi için bitkinin boydan çok enine genişlemesi sağlanır ve gençleştirme işlemi uygulanır. Yabani zeytinler, aşılanarak kültür bitkisine dönüştürülür ve bu sayede daha verimli bir hale getirilerek ağaç haline getirilir. Bitkinin çok uzaması, mahsul alınmasını zorlaştırır; bu nedenle hasatta sorun yaşanmaması için üzerinde ıslah çalışmaları yapılır.

Yabani Zeytin Özellikleri

Yabani zeytin bitkisi suyu sever, ancak susuzluğa karşı da oldukça dirençlidir. Aynı zamanda, kendisini bulunduğu bölgenin iklim yapısına uydurabilir. Uygun koşullar sağlanabilirse, ekildiği zamandan itibaren 5-6 yıl içinde meyve verecek duruma gelir. Yabani zeytinin ağaç haline dönüşümünden sonra, toprak üzerinde kalan kısmı "gövde" olarak adlandırılırken, ana, meyve veren sürgün dallar ve yaprakların oluşturduğu kısım ise "taç" olarak adlandırılır. Yabani zeytin, tüm mevsim yapraklıdır. Yaprakları dayanıklıdır ve kolay kolay düşmez. Yaprağın dışı parlak koyu yeşil, içi ise gümüşe yakın renktedir. Yaprağın boyutları ise ortalama olarak 1,5-2,5 cm genişliğinde ve 5-8 cm uzunluğunda, oval biçimindedir. Yapraklar, zeytin ağacının sağlık göstergesidir. Yaprağın kuruması, sararması ya da dalından düşmesi, bitkinin yeterli su almadığını ve toprağın gübreye ihtiyacı olduğunu gösterir. Aynı zamanda, yabani zeytinin yaprakları kızarıklığa, iltihaplı yaralara, kaşıntı ve karıncalanmaya, kurdeşene iyi gelir.

Yabani Zeytinyağındaki Zamkın Kullanımı

Yabani zeytinden çıkarılan yağa "çoral" adı verilir ve bu yağ, bir şifa kaynağıdır. Özellikle ham yabani zeytinden çıkarılan yağın insan sağlığına büyük faydaları vardır. Ham zeytinyağının tortusu, cilt bozukluklarına, yüzdeki lekelere, ciltteki kızarıklık, yara ve yangılı şişlere çok iyi gelir. Cildin rutubetini temizler ve cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır. Yabani zeytinin yağının üzerinde bulunan zamk, çoğunlukla uyuz yaraları tedavisinde kullanılır.

Yabani Zeytin Ekstra Bilgiler

Yabani zeytin, aynı zamanda ekosisteme olan katkılarıyla da bilinir. Bu bitki, erozyonu önler ve toprağın yapısını iyileştirir. Ayrıca, yabani zeytin ağaçları, birçok kuş türü ve diğer yaban hayatı için barınak sağlar. Yabani zeytinin ekonomik değeri de yüksektir; çünkü bu bitkiden elde edilen zeytin ve zeytinyağı, organik tarımda ve doğal ürünlerde sıkça kullanılır. Yabani zeytin aynı zamanda, çeşitli tıbbi ve kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Barın

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yabani zeytin ağaçlarındaki budama işlemi gerçekten her yıl mı yapılmalı? Bu bitkinin boydan çok enine genişlemesi nasıl sağlanıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Barın, yabani zeytin ağaçlarının budama işlemi genellikle her yıl yapılması önerilir. Bu sayede ağacın sağlıklı büyümesi ve verimin artması sağlanır. Budama, hem hastalıklı ve zayıf dalların uzaklaştırılmasına hem de ağacın şekillendirilmesine yardımcı olur.

Zeytin ağacının enine genişlemesini sağlamak için de doğru budama teknikleri kullanılmalıdır. Merkezdeki dalların seyreltilmesi ve yan dalların gelişmesine olanak tanınması, ağacın enine genişlemesine katkıda bulunur. Bu şekilde ağaç daha geniş ve daha sağlam bir yapıya kavuşur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytin Türleri ve Özellikleri

Zeytin Türleri ve Özellikleri