Zeytin Bakımı Nasıl Yapılır?
09 Temmuz 2024

Zeytin Bakımı Nasıl Yapılır?

Zeytin Bakımı

Ocak ve Şubat Aylarında Zeytin Bakımı

Ocak ve Şubat aylarında, toprağın ve havanın elverişli olduğu dönemlerde zeytin ağaçlarının bakımı önemlidir. Bu aylarda toprak derince sürülmelidir. İlkbahar yağmurlarının toprağa iyi işlemesi ve yabancı otlardan arındırılması sağlanarak, aynı zamanda toprağın haşerelerden temizlenmesi de sağlanır. Toprağın sürülme işlemi sırasında kazayağı kullanılması yeterlidir. Gübrelemeden önce bu işlemler mutlaka yapılmalıdır. Zeytin bahçelerindeki topraklardan numune alınarak analiz edilmelidir ve bu analiz sonuçlarına göre uygun gübre verilmelidir. Zeytin bitkisinin besin maddelerini tam ve eksiksiz alabilmesi için yaprak tahlili de yapılmalıdır. Ayrıca, toprak analizi de yapılmalıdır. Zeytin ağaçlarının sağlıklı gelişmesi için gübreleme ve ilaçlama işlemleri oldukça önemlidir.

Mart ve Nisan Aylarında Zeytin Bakımı

Mart ve Nisan aylarında, zeytin ağaçlarının bakımı açısından en önemli işlemler gübreleme, budama, ilaçlama ve toprak işleme işlemleridir. Bu işlemler arasında en kritik olanı budamadır. Budama işlemi hasattan itibaren sürgün verene kadar yapılmalıdır. Erken budama, ağaçların çabuk uyanmasına neden olacağından, budama zamanı iyi hesaplanmalıdır. Budamanın ağaçlarda uyanmanın başlamasından sonra yapılması uygun değildir. Zamansız ve geç budama, çiçek gözü oluşumunu geciktirir ve bu da üretim kalitesini düşürür. Zeytin kanseri hastalığını önlemek için budama yazın yapılmalıdır. Budanan zeytin ağaçları sık sık ilaçlanmalıdır. Zeytin ağaçlarında en uygun budama şekli 'serbest goblen'dir. Budama işleminde kalın, odunlaşmış, kuru ve bodur dallar kesilmelidir. Gençleştirme budaması en az 3-4 yılda bir yapılmalıdır. Zeytin ağacı bakımında gübreleme işleminde amonyum nitrat ya da amonyum sülfat kullanılmalıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek güvelenmelere ve mantar hastalığına karşı bakırlı ilaçlarla ilaçlama yapılmalıdır. Yabancı otlara karşı toprak çapalanmalı ve sürülmelidir. Bu aylarda zeytin ağaçlarının sulanması da önemlidir. Susuz kalan ağaçların daneleri buruşur, yaprakları solar ve dökülür. Bu nedenle toprak çapalanmalı ve sürülmelidir.

Eylül ve Ekim Aylarında Zeytin Bakımı

Eylül ve Ekim aylarında sulama, ilaçlama ve toprak işlemesi yapılmalıdır. Zeytin ağaçlarının zararlarından biri de zeytin sineğidir. Eylül aylarında zeytin sineği, zeytin danesinin içerisine yumurta bırakır. Bu yumurtadan çıkan larva zeytin ağacına zarar verir. Bunu önlemek için, dişi sineğin yumurta bıraktığı zaman takip edilerek bu dönemde sistemik etkili insektisitlerle ilaçlama yapılmalıdır. Hava durumu takip edilerek ağaçlar sulanmalı ve yabancı otlara karşı bahçe düzenli bir şekilde çapalanmalıdır.

Mayıs ve Haziran Aylarında Zeytin Bakımı

Mayıs ve Haziran aylarında hava sıcak ve kurak olacağından, ağaçlar çiçeklenmeden önce sulama yapılmalıdır. Sulama dört şekilde yapılabilir:

  • Damla sulama yöntemi
  • Tava sulama yöntemi
  • Yağmurlama yöntemi
  • Karık sulama yöntemi

En iyi sulama yöntemi damla sulama yöntemidir. Bu sulamada erozyon riski yoktur, toprak kaymak tabakası oluşmaz, ürün kalitesi ve verimi artar. Sulama işlemi sonrası yabancı otlarla mutlaka mücadele edilmelidir.

Temmuz ve Ağustos Aylarında Zeytin Bakımı

Temmuz ve Ağustos aylarında, zeytin taneleri yağlanmaya başladığında sulama yapılmalıdır. Yabancı otlar mevcut ise ilaçlama ve çapalama ile mücadele edilmelidir. Zeytin güvesi olasılığına karşı ilaçlama yapılmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Zeytin ağaçlarının sağlıklı ve verimli olabilmesi için düzenli bakım oldukça önemlidir. Ayrıca, zeytin ağaçlarının çevresindeki bitki örtüsü de kontrol edilmeli ve yabancı otların büyümesi engellenmelidir. Ağaçların düzenli olarak budanması, hastalıkların yayılmasını önlemek ve ağaçların daha verimli olmasını sağlamak için kritik bir öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Asitsiz Zeytinyağı Değerleri

Asitsiz Zeytinyağı Değerleri

Çörek Otu Yağı ve Zeytinyağı Karışımı

Çörek Otu Yağı ve Zeytinyağı Karışımı

Zeytinyağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Evde Zeytin Yapı mı?

Evde Zeytin Yapı mı?

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytin Bakımı Nasıl Yapılır?

Zeytin Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Zeytinyağlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri