Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı dolma, geçmişten günümüze sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Annelerimizin gözde yemekleri arasında yer alan bu enfes dolma, içine konulan çeşitli baharatlar, üzüm ve fıstık ile daha da lezzetli hale gelir. Zeytinyağlı dolmayı yerken tadına doyum olmaz. Bu tarifte biber kullanabilirsiniz, ancak hazırladığınız iç harcı asma yaprağı veya pazı yaprağı ile de sarabilirsiniz. Şimdi, zeytinyağlı dolma tarifini sizlerle paylaşacağım. Hepinize kolay gelsin.

Zeytinyağlı Dolma Malzemeleri

  • 1 kg dolmalık yeşil biber veya 1 kg pazı yaprağı ya da asma yaprağı
  • 4 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates (biberlere kapak yapmak için)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 50 gram üzüm
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 3 adet kesme şeker
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak zeytinyağını bir tencereye koyun. Ardından soğanları ince ince doğrayın. Doğranmış soğanları tencereye alın ve fıstıkları ekleyip 1-2 dakika kavurun. Daha önceden ayıklanmış ve yıkanmış pirinci de ekleyip karıştırın. Yıkanmış ve sapları ayıklanmış üzümleri, şekeri, yenibaharı, tuzu, kekiği ve naneyi ilave edip 1-2 defa daha karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Hazırladığınız dolmanın iç harcı soğuyunca, ayıklanıp yıkanmış, kapakları kesilmiş ve içindeki tohumlu kısmı temizlenmiş olan dolmalık biberlere bu malzemeyi doldurun. Domateslerin kabuklarını kesip biberlerin ağız kısmına kapatın ve malzeme bitinceye kadar biberleri aynı şekilde doldurun. Altı düz bir tencereye yan yana gelecek şekilde düzgün bir şekilde dizin. 1,5 su bardağı kadar su ekleyin ve orta hararette yarım saat kadar pişirin. Ilındıktan sonra tencereden alınıp servis tabağına koyun. Tercihinize göre yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Not: Servis tabağına alınan dolmaların daha lezzetli ve parlak görünmesini istiyorsanız, yarım limonun suyu ve bir kahve fincanı zeytinyağını çırpın ve dolmanın üzerine gezdirin. Limon dilimleri ile de süsleyebilirsiniz.

Eğer dolmanızı pazı ile yapacaksanız, pazının saplarını çıkarıp yıkayın, kaynar suya atın ve hemen sudan alın. Eğer pazı yaprakları küçükse içine malzeme konularak tek tek, büyükse ikiye bölerek sarın. Aynı şekilde asma yapraklarını da kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp daha sonra tek tek sarın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Boran

05 Nisan 2024 Cuma

İyi günler ben zeytinyağlı dolma yemeğini çok seviyorum annemden sürekli yapmasını istiyorum. Akşam işten gelince hemen bir tabak ısıtmadan yiyebiliyorun. Ama benim dolmaların içindeki küçük üzümlerin tadı pek hoşuma gitmiyor. Acaba zeytinyağlı dolmaların içine üzüm koymasalar olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii ki, zeytinyağlı dolmaları üzümsüz de yapabilirsiniz. Tariflerdeki üzümler damak tadına göre eklenir ve çıkartılması yemeğin lezzetini bozar diye bir şey yoktur. Annene üzümsüz dolma yapmasını söyleyebilirsin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni