Zeytinyağlı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yemekler

Zeytinyağlı yemekler, hem hafif hem de oldukça lezzetli tariflerdir. Zeytinyağı, diğer yağlara göre çok daha sağlıklı ve lezzetlidir. Bu nedenle yemeklerde sıklıkla zeytinyağı kullanılır ve her yemekte oldukça lezzetli olur. Zeytinyağlı birçok yemek yapılır. Bunların başında zeytinyağlı sarmalar ve dolmalar gelir. Daha çok sebze yemeklerinde kullanılır zeytinyağı. Zeytinyağlı bezelye, karnabahar, enginar, sebze yemekleri oldukça tercih edilen ve sevilen tariflerdendir. Şimdi bazı zeytinyağlı yemek tariflerine bakalım.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo üzüm yaprağı
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Yapılır?

Sarma yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kuru soğan soyulur ve bir tencereye doğranır, üzerine yarım su bardağı zeytinyağı eklenir. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salça eklenir. Salça eklenince ardından bir tatlı kaşığı tuz, pul biber ve karabiber eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülür, tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sararken kolay sarabilelim. Salamura yaprak kullanacaksanız fazla tuzunu bırakması için kaynar su ilave edilir ve tuzu gidene kadar beklenir. Tuzu gidinceye kadar iç harçta soğuyacaktır. Yaprakların üzerine harç tatlı kaşığıyla konulur ve kenarları içine katlanarak sarılır. Tüm yapraklar bu şekilde sarılır ve tencereye dizilir. Bir kasede bir kaşık salça, bir tatlı kaşığı tuz ve biraz su çırpılır ve sarmaların üzerine dökülür. Sarmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişmesi için ocağa alın. Kısık ateş kullanmak, dağılmasını önler ve daha güzel pişmesini sağlar. En az bir saat kadar tencerenin kapağı hafif kapalı şekilde pişirin. Ardından kontrol edin ve su eklenmesi gerekirse tekrar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Pişmeye yakın kalan zeytinyağını da üzerine ekleyin. Pişince ocaktan alın ve iki saat kadar dinlenmeye bırakın. Ardından servis edin. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Brokoli Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet brokoli
  • 3 adet havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet kırmızı biber

Zeytinyağlı Brokoli Nasıl Yapılır?

Brokoli küçük parçalara ayrılır ve yıkanır. Yıkanan brokoli, buharda pişirme imkanı varsa buharda pişirilir, yoksa tencerede pişirilir. Havuçlar da yıkanır, soyulur ve halka şeklinde doğranarak pişirilir. Brokoli ve havuç pişince suları süzülür ve soğumaya bırakılır. Onlar soğurken sarımsaklar soyulur ve tuzla birlikte iyice ezilir. Sarımsaklar bir kaseye alınır. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir, karıştırılır. Damak tadına göre ekşi miktarı artırılabilir ya da azaltılabilir. Brokoli ve havuç servis tabağına alınır ve üzerine zeytinyağlı sos dökülür. Ardından iki adet kırmızı biber ister jülyen doğranarak ister küçük küpler halinde doğranarak brokoli üzerine ilave edilir. Biberleri bu şekilde çiğ kullanabildiğiniz gibi kızartarak da kullanabilirsiniz. Kırmızı biberler de eklenince servis edilir. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cinuçen

12 Temmuz 2024 Cuma

Zeytinyağının lezzeti gerçekten yemeklere farklı bir aroma katıyor mu? Örneğin, zeytinyağlı yaprak sarma yaparken diğer yağlarla farkı nasıl hissediliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cinuçen,

Evet, zeytinyağının yemeklere kattığı aroma gerçekten belirgin ve çok özel. Özellikle zeytinyağlı yaprak sarma yaparken bu farkı net bir şekilde hissedebilirsiniz. Zeytinyağının kendine has hafif, meyvemsi ve bazen de biraz biberimsi bir tadı vardır. Bu tat, diğer yağlarla elde edemeyeceğiniz bir derinlik ve zenginlik katar. Zeytinyağı aynı zamanda yemeğin daha hafif ve ferah olmasını sağlar. Diğer yağlarla yapılan sarmalar, zeytinyağlı sarmaların verdiği o özgün lezzeti ve aromayı sunamayabilir. Bu nedenle zeytinyağı, özellikle Akdeniz mutfağında vazgeçilmezdir.

Umarım bu bilgi yardımcı olur!

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni