Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle özel misafirler geldiğinde ya da günlerde sıkça tercih edilen bu yemek, zeytinyağı ile yapılan haliyle daha hafif ve lezzetli oluyor. Şimdi sizlere zeytinyağlı yaprak sarmanın detaylı tarifini sunacağım.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri

  • Salamura bağ yaprağı (İstenilen miktarda)
  • Zeytinyağı

İç Harcı İçin

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2-3 adet soğan
  • 1 su bardağına yakın sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, nane, karabiber, pul biber

Üzeri İçin

  • Limon

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç harcı hazırlayın. Soğanları yemeklik doğrayın ve bir miktar zeytinyağını tavaya alın. Soğanları pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinç kavrulduğunda salçayı ve baharatları ekleyip karıştırın. Sıcak suyu ilave edip pişmeye bırakın. (İç harç sarmayla da pişeceği için fazla su eklemeyin). Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.

Bağ yapraklarını yıkayıp temizleyin. Bir tencerede su kaynatın ve yaprakları demet halinde kaynayan suya atın. 5 dakika kadar hafif yumuşadıktan sonra sudan çıkarıp süzgece alın. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayın. Sarmayı dizeceğiniz tencerenin dibini bağ yaprağı ile tamamen kapatın. Yaprağın parlak yüzü alt tarafa gelecek şekilde bir tepsinin içine koyun. Hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyup, harcı uzunlamasına yayın. Yaprağın geniş kısmını harcın üzerine gelecek şekilde kapatın. Yan kısımlarını da kapatarak yaprağın uç kısımları dışarıda kalmayacak şekilde sarın.

Sardığınız sarmaları tencereye aralarında boşluk bırakmadan dizin. Üzerine zeytinyağını gezdirip hafif tuz serpin (Yapraklar tuzluysa tuz eklemeyebilirsiniz). Sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Üzerine ekşi bir tat vermesi için birkaç dilim limon koyun. Pişerken dağılmaması için üstüne ağır bir tabak kapatın. Suyunu çekip sarma pişinceye kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişince dinlenmeye bırakın. Arzuya göre yoğurt ile ılık servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zeytin Kaç Kalori?

Zeytin Kaç Kalori?

Güncel

Zeytinyağlı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Tarifi ve Malzemeleri