Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı kuru biber dolması, yapımı emek gerektiren oldukça güzel bir yemek çeşididir. Özellikle misafirlerimizi ağarlarken sunumunu yaptığımız zeytinyağlı kuru biber dolması, içinde bulunan baharatların aroması ile ağızları sulandırmaktadır. Kış için kurutulan biberlerin mevsim dışında tüketilmesini sağlayan bu yemek, pirinçle veya bulgurla yapılmaktadır. İçine leblebi büyüklüğünde et parçaları konularak etli zeytinyağlı kuru biber dolması da yapılabilmektedir. Anadolu'ya has bir yemek çeşidi olan biber dolması, ülkemizde sevilerek tüketilen bir yemek türüdür.

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Malzemeleri

  • 20 adet kurutulmuş biber
  • 4 tane iri soğan
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 su bardağı doğal zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tutam sumak
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik ve tuz
  • 1 çay kaşığı yenibahar ve kimyon
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Pişmeye yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle soğuk suyla yıkanan kurutulmuş biberler, küçük bir kap içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar haşlanarak kabuklarının yumuşaması sağlanır. Bir tava içerisine bir miktar zeytinyağı koyulur ve üzerine ince kıyılmış soğan atılarak 2-3 dakika kadar kavrulur, ardından pirinç eklenir. Birkaç dakika pirinç de kavrulunca üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, kekik, kimyon, yenibahar ve tuz eklenerek karıştırılır. Dolma içinin yumuşak bir hal alması amacıyla üzerine bir su bardağı kadar su eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Pişen iç harcı, haşlanmış biberlerin içine doldurularak derin bir tencere içerisine dizilir. Akabinde bir kap içerisine iki su bardağı su, salça, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenerek karıştırılır. Eriyen salçalı su karışımı dolmaların üzerine dökülerek, üstüne dağılmaması amacıyla bir porselen tabak konur ve kısık ateşte yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir. Pişen zeytinyağlı dolma, 1 saat kadar dinlendikten sonra servis tabaklarına alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

* Zeytinyağlı kuru biber dolmasını hazırlarken biberlerin fazla haşlanmamasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde dolmaların içi doldurulurken yırtılabilir.

* İç harca isteğe bağlı olarak dolmalık fıstık ve kuş üzümü de eklenebilir, bu malzemeler dolmaya farklı bir aroma kazandıracaktır.

* Servis sırasında dolmaların üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek sunum daha da güzelleştirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tusem

12 Temmuz 2024 Cuma

Zeytinyağlı kuru biber dolmasının iç harcını hazırlarken pirinçleri ne kadar kavurmalıyım ki tam olarak yumuşasın? Biberlerin haşlanma süresi 10 dakika demissiniz, bu süre biberlerin fazla yumuşamasına sebep olmaz mı? Ayrıca nar ekşisini fazla kullanırsak tadı çok ekşi olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tusem,

Zeytinyağlı kuru biber dolmasının iç harcını hazırlarken pirinçleri kavurma süresi önemli bir detay. Pirinçleri ortalama 5-7 dakika kadar kavurman yeterli olacaktır. Bu süre, pirinçlerin biraz şeffaflaşmasını ve harca lezzet katmasını sağlar. Ancak pirinçlerin tamamen yumuşamasını beklemene gerek yok, çünkü dolmalar pişerken pirinçler de yeterince yumuşayacaktır.

Biberlerin haşlanma süresine gelince, 10 dakika bazı biberler için fazla olabilir. Biberlerin fazla yumuşamaması için 5-7 dakika haşlamanı tavsiye ederim. Bu süre biberlerin hafif yumuşamasını ve doldurulmalarını kolaylaştırır, aynı zamanda pişirme sürecinde dağılmalarını önler.

Nar ekşisi konusunda ise dikkatli olman gerekecek. Nar ekşisi kuvvetli bir lezzet katıcıdır ve fazla kullanıldığı nda yemeğin tadı çok ekşi olabilir. Önerim, tarifinde belirtilen miktarda kullanarak başlaman ve tadına bakarak gerekirse miktarı ayarlaman.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni