Zeytin Ağacı Zeytin ağacı, ülkemizin Ege bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve oldukça faydalı bir besin maddesidir. Zeytin ve zeytinyağı, neredeyse ülkemiz genelinde mutfaklarda ilk sıralarda yer alan gıda ürünlerindendir. Zeytin çekirdeğinden zeytin fidanı, fidandan da zeytin ürünü elde edilmektedir. Zeytin ağacı, yağışı ve sıcaklığı yüksek derecede olan iklim şartlarını seven bir ağaç olup, 6-42 derece arasında sıcaklıklara dayanabilen bir özelliğe sahiptir. Zeytin ağacının insan sağlığına faydaları büyüktür. Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği Zeytin ağacı yetiştiriciliği, belirli adımlar ve özen gerektiren bir süreçtir:
Zeytin Ağacı Fidan Dikimi Zeytin ağacı dikimi için aralık belirlerken, 5x5 ile 10x10 arasında değişim, ağacın büyüme oranına göre belirlenmelidir. Dikim işlemine geçmeden önce emsal zeytinlikleri incelemeniz size kolaylık sağlayacaktır. Dikim işlemi sırasında, aralarına traktör gibi iş makinelerinin rahatlıkla girebileceği şekilde plan yapmalısınız. Dikim yapacağınız arazinin şekline göre kare, dikdörtgen, üçgen veya kontra şekillerde dikim yapabilirsiniz. Dikim yapacağınız toprak, 80-90 cm derinliğinde sürülmelidir.
Zeytin ağacı dikimi için toprakta bir ay kadar önceden çukur açılması daha faydalıdır. Çukurdan çıkan toprak ikiye ayrılır: üst toprak ve alt toprak. Dikim sırasında üst toprak ile doğal gübre karıştırılır. Bu oran 1 kürek gübre 3 kürek toprak şeklinde belirlenmelidir. Daha sonra kalan toprakla da üst taraf doldurulur. Zeytin fidanları aşılı ise, aşılarının kapanmamasına ve güney yönüne gelmesine dikkat edilmelidir. Dikimin gerçekleştiği özellikle ilk yıllarda sulama ve çapalamaya çok dikkat edilmelidir. Kullandığınız gübrenin toprakla karışımı beklenmeden su verilmemelidir. Fidan dikim ayları Aralık ile Mart ayları arasında olmalıdır. Zeytin Ağacında Sulama Nasıl Yapılmalı? Zeytin ağaçlarının yıllık su ihtiyaçları 650-700 mm arasındadır. Bu yağış miktarının altında olan bölgelerde sulama ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yaz aylarında genel olarak suya daha çok ihtiyaç duyulduğu bilinse de, Temmuz ve Eylül aylarında yapılan 4-5 kez sulamanın araştırmalar neticesinde elde edilen ürün miktarını ve kalitesini artırdığı görülmektedir. Zeytin Ağacı Yetiştiriciliğinde Budama Budama işlemi bütün ağaçlarda olduğu gibi zeytin ağaçlarında da çok önemlidir. Genel itibari ile ana gövdeden fazla uzaklaşmış dallar tercih edilmelidir. Yalnız soğuk ve donma olaylarından etkilenmiş ve kurumaya yüz tutmuş dallar öncelikle kesilmelidir. Budama işlemi çok sıcak mevsimlerde yapılmamalıdır. Yağış miktarının az olduğu bölgelerde ve yıllarda budama ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi olur. Zeytin Ağacı Yetiştiriciliğinde Hasat Hasat işlemi, zeytin yetiştiriciliğinin en ağır geçen işlevi olup, zeytinin kalitesini belirleyen görevlerden de başlıcalarıdır. Hasat zamanı, siyah salamuralık zeytinlerde kabuklarla birlikte etinin siyahlaştığı dönemlerde yapılmalıdır. Zeytinyağı yapılacak zeytinlerin hasadı ise dallarda yeşil zeytin kalmayana dek beklenmelidir. Hasada başlangıç olarak dallardan yere düşen zeytinlerle başlanmalıdır. Daha sonra sofralık yeşil zeytinler toplanır. Ayrıca zeytinler hasatla birlikte kalite, büyüklük ve çeşitlerine göre ayırt edilir. |